Krisstödjarnas största uppdrag sedan tsunamin

TioHundras krisstödsorganisation har satts på prov de senaste dagarna. Ann-Sofi Dyvik, Tommy Sundberg och deras kollegor hjälper till att bemanna Stockholms läns landstings krisstödstelefoner.

De är vana att hantera svåra samtal, göra snabba bedömningar och ta hand om människor som mår psykiskt dåligt. Tommy Sundberg och Ann-Sofi Dyvik jobbar till vardags inom vuxenpsykiatrin i TioHundra, men är också redo att rycka in som krisstödjare inom PKL, psykologisk/psykiatrisk katastrofledning.

– Kort efter det misstänkta terrordådet i Stockholm i fredags eftermiddag blev vi kontaktade av enheten för katastrofmedicinsk beredskap i Stockholms läns landsting, som bad oss bemanna två krisstödstelefoner under eftermiddagen och kvällen, berättar Britt-Inger Forslund, PKL-ledare och biträdande enhetschef vid vuxenpsykiatrin.

Ann-Sofi Dyvik och Tommy Sundberg fick uppgiften, och kopplade upp sig från psykiatriverksamheterna på Posthusgatan i Norrtälje.

– Vi hade nyligen övat på just detta, och fick nu ett kvitto på att vår organisation fungerar bra, säger Tommy Sundberg.

Beredda på det mesta

Även om fredagskvällen blev lugn för Norrtäljes krisstödjare, gäller det att vara beredd på det mesta. De som ringer kan må dåligt för egen del, eller vara oroliga för anhöriga.

– Ofta får vi också praktiska frågor om vad som hänt och var man ska vända sig. Vi får försöka vägleda dem rätt och förklara vad de ska göra. Till exempel att ta det lugnt och följa nyhetsrapporteringen för att få information. Ibland kan vi också behöva ringa upp igen dagen efter för att höra hur de mår, säger Ann-Sofi Dyvik.

Utökat uppdrag

Uppdraget för Norrtäljes PKL-organisation förlängdes och utökades under helgen, och hittills har TioHundra haft nio krisstödjare på plats för att bemanna telefoner på Danderyds sjukhus, hos SOS Alarm samt på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Kommande två veckor ska krisstödjare från PKL i TioHundra bemanna landstingets krisstödstelefoner under två dygn.

Det är den mest omfattande insatsen för PKL sedan tsunamin 2004.

– Dessutom har vi ställt upp med PKL-ledare och väntas också få hjälpa till att bemanna den särskilda mottagning för krisstöd som Stockholms läns landsting nu öppnar i samarbete med Stockholms stad, berättar Britt-Inger Forslund.

Självklart att ställa upp

Totalt har TioHundra 35 utbildade krisstödjare. De flesta arbetar till vardags i psykiatriverksamheterna. För Ann-Sofi Dyvik och Tommy Sundberg är det naturligt att ställa upp när det behövs.

– Det är självklart att hjälpa till med det man kan när något sådant här inträffar, säger Ann-Sofi Dyvik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s