Hunden som ingen ville ha blev populäraste hunden i Göteborg

Ensam och oönskad satt hunden Perita i en bur i Rumänien. De andra hundarna adopterades bort en efter en. Men ingen ville ha den lilla ovårdade blandrastiken. Tills en dag någon faktiskt ville det.

September 2015, Cluj, Rumänien: Perita sitter i sin bur. Här spenderar hon nästan 23 timmar om dygnet. Personalen hinner inte umgås med hundarna och gå på promenader mer än så. En person tar hand om cirka 100 herrelösa hundar på Dinas Ark, en svensk ideell förening som tar hand om hemlösa hundar i Rumänien.

Burarna är överfulla och hundarna trängs på cementgolven. Dinas arks personal gör så gott de kan med det lilla de har för att få hundarna att trivas. En filt här, ett tuggben där. Det viktigaste är att få in hundarna från gatan och kastrera dem, innan de får chansen att göra fler små herrelösa hundar.

Bland alla dessa hundar sitter lilla Perita i sin bur. Hon är så smal att revbenen syns och den rödbruna pälsen är tovig. Men hon är glad och älskar när människorna kommer förbi och hälsar på och tar med henne på promenad.

Perita hittades på en gata i Turda, där hon blev sparkad och slagen av några barn. Den lilla hunden hade även valpar, men den enda som lyckades bli räddad från barnen var Perita.  

När hon kom till hägnet var hon mycket rädd för människor, men hon kom snabbt över detta och blev god vän med hägnets veterinär. Alla hoppades att den lilla snälla hunden snabbt skulle bli adopterad.

Dinas ark lägger ut bilder på de hundar de får in som de tror kan bli husdjur och hundratals svenskar adopterar hundar från Rumänien, Spanien och Irland varje år. Men ingen fattar tycke för Perita. En efter en blir de andra hundarna i hägnet bortadopterade. När ett år har gått och ingen har visat något intresse för hunden sänks adoptionsavgiften som en sista utväg.

Skärmavbild 2017-03-29 kl. 09.09.48

Perita i hägnet i Rumänien

Och då, äntligen, råkade Valeria Helander surfa in på Dinas arks hemsida, när hon blev uttråkad under ett arbetspass.

– Jag surfade runt på skoj och kollade lite olika adoptionssajter. Och så såg jag den här lilla hunden med de fantastiskt kloka ögonen. Och så stod det att de inte lyckades få henne bortadopterad och att hon suttit hos dem i över ett år. Mitt hjärta smälte och jag tänkte bara: henne måste jag ha! säger Valeria.

Oktober 2015, Göteborg: Peritas svans är instucken långt under magen när hon blir utburen ur skåpbilen. Hon har varit på resande fot i två dygt och har ingen aning om var hon är. Mannen som bär Perita överräcker henne försiktigt i armarna på någon som hon inte känner, men som luktar köttbullar.

Detta är första gången som Perita träffar sina nya ägare, Adam och Valeria, och detta blir början på en livslång kärlek mellan människor och hund.

-Hon var så smal och tovig. Och rädd. Det tog en halvtimme bara att få henne att gå in i bilen. Och när vi kom hem försökte hon fly så fort som möjligt genom att gräva sig ut under staketet på altanen, berättar Valeria.

Flyktplanerna avbröts och Lexi, som blev Peritas nya namn, blev inburen i lägenheten och placerad i en mjuk korg med godis och tuggben, och en mjuk leksaksråtta.  

Skärmavbild 2017-03-29 kl. 09.09.59

Lexi och hennes nya familj på parkeringen där de träffas för första gången.

Månader av hårt jobb följde. Lexi var rädd för allt. Hon gömde sin mat istället för att äta den och kurade ihop sig framför alla människor som hon förutsatte skulle slå henne. Hon förstod inte alls vad som menades med att leka och tittade bara undrande på bollar och pinnar som slängdes till henne.

Juli 2016, Palma de Mallorca, Spanien: Lexi ligger på rygg och solar vid poolen. Hon älskar värmen och magen som tidigare var svagt rosa har nu blivit brun. När hon tröttnar på att sola går hon in i huset, eller lägger sig under taket där det är svalt och skönt. Ibland jagar hon ödlor i trädgården, men hon får aldrig tag på några.

Lexi har förvandlats från en blyg och rädd tjej till en hund med stor karaktär och självförtroende. Hon är en stor favorit bland alla familjens vänner och familj. De flesta bekanta slåss om att få sitta hundvakt och Lexi kan välja och vraka bland människor som älskar henne.

Hon har dessutom träffat självaste prinsessan Birgitta, kungens syster, som uttryckt en stor förtjusning i den före detta hemlösa hunden. Ett riktigt hundliv med andra ord 🙂

Varför adoptera och inte köpa en hund?

– Jag har tidigare haft hund. Men Lexi är det första jag adopterat. En gatuhund är väldigt trofast och intelligent. Mina vänner säger att de ser på Lexi hur tacksam hon är för sitt nya liv. Dessutom är blandrashundar ofta friskare än sönderavlade rashundar.

Var du inte rädd för att hon skulle vara sjuk/galen/farlig?

– Jo. Vi visste ju ingenting om henne förutom att det stod att hon var snäll. Men ibland måste man våga för att vinna. Dessutom vet jag att Dinas ark är en pålitlig organisation jag kollade upp dem väldigt noga innan. Och jag har flera vänner som har adopterat hemlösa hundar som bara haft positiva upplevelser.

Vad bör man tänka på?

– Kolla upp organisationen. Se till att hunden har alla de rätta vaccinationerna och gör en besiktning av hunden när den kommit till Sverige. Var beredd på att det kan uppstå problem, exempelvis att hunden inte är rumsren eller är rädd för allt och alla. Att skaffa hund är ett stort åtagande, fundera på om du är redo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s