​Lillan hade en blomsterfri begravning – för att rädda elefanter

Lillan Ellgren-Svensson från Lidköping önskade sig inte några blommor på sin begravning. Istället ville hon att pengarna skulle användas till att hjälpa djur i nöd. Lillan dog, 90 år gammal, och för blomsterpengarna adopterades tio elefantungar och en giraffunge i Kenya.

Lillan Ellgren-Svensson´s son, Michael Ellgren beskriver sin mamma som kreativ, omtänksam, och generös. Michael berättar att en stor del av hans mammas liv kretsade kring att hjälpa just djur. Lillan var kvinnan som såg till att stadens vildkatter fick något att äta, att kommunen höll öppet vatten för änder och andra sjöfåglar. Och fanns det misstankar om att en bonde misskötte sina djur, då var Lillan där och knackade på.

Under Lillans yrkesliv arbetade hon som artist, samtidigt som hon drev ett skivbolag tillsammans med sin man, Einar Svensson. Lillans yrke förde henne samman med storheter som Karl Gerhard, Sara Leander, Martin Ljung, Sten-Åke Cederhök och naturfotografen Jan Lindblad.

Då Lillan även hade ett flertal vänner som arbetade som veterinärer i Uganda, fick hon ständigt skrämmande nyheter om utrotningshotade djurs situation nere i Afrika.

– Mamma var mycket bekymrad om djurens framtida existens. Hon sa alltid att hon ömmade mer för djur än för människor, berättar Lillans son Michael.

När Lillan blev till åren önskade hon att en del av hennes arv skulle gå till att hjälpa djur, och ville skänka pengar till den svenska ideella organisationen The Perfect World Foundation. Under Lillans begravning den 4 november fanns därför inga blommor. Pengarna hade i stället gått till djur i nöd och för pengarna kunde The Perfect World Foundation adoptera elefanterna Taru, Ajok, Edo, Lewa, Lasayen, Emily, Kamok, Kainuk, Ngasha, Mudana och giraffungen Kiko, som alla blivit föräldralösa på grund av tjuvjakten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s